همانطور که مطلع هستید شرکت سونی در حساب اینستاگرام خود به تازگی از کنترلر جدید پلی استیشن ۵ پرده برداشته است. این کنترلر جدید با ظاهر عجیب و غریبش در روزگاری که اخبار کرونا تمام سایتها و خبرگزاریهای دنیا را فرا گرفته است، توانسته تا به سرعت تبدیل به ترند شبکههای اجتماعی بشود.در ادامه به مرور تمام آن چیزهایی که از کنسول های نسل نهم نمی دانیم میپردازیم.
قصد نداریم در این مقاله به سراغ مشخصات فنی یا بحث ارگونومی کنترلر جدید که اسم Dual Sense برای آن انتخاب شده است برویم، بلکه قصد داریم رویکرد سونی نسبت به اطلاع رسانی قطره چکانی را بررسی کنیم.
معرفی ناگهانی در برابر قطره چکانی
شاید در حال حاضر بتوان مقایسه بسیار درستی نسبت به رویکرد دو شرکت مایکروسافت و سونی نسبت به کنسولهای نسل نهمی انجام داد. مقایسهای که نشان میدهد چرا سونی در نسل قبلی در برابر رقیبش به پیروزی رسید و چرا این موفقیت احتمالا در نسل بعد هم تکرار خواهد شد.
در حال حاضر شرکت سونی توانسته تا از انتشار هرگونه اطلاعات جلوگیری کند، کاری مایکروسافت در آن دست پیشی را گرفته و کنسول خود را مدتها قبل معرفی کرده است.
ایرادی که از این منظر به مایکروسافت وارد است، این است که کنسول Xbox Series X دیگر جذابیتی برای کاربران ندارد. همه میدانیم که این کنسول بیشتر شبیه به یک رایانه شخصی است تا دستگاه سرگرمی خانگی؛ حتی میدانیم که که کنترلر جدید ایکس باکس تنها تغییراتی جزئی را به خود دیده و احتمالا نسخه نهایی نیز چیزی متفاوت از نسخه معرفی شده نیست.
البته این استراتژی مایکروسافت میتواند در نهایت به عنوان برگ برنده این شرکت محسوب شود، چرا که کاربران فرصت بسیار بیشتری برای شناخت این کنسول داشتهاند و تیم ایکس باکس نیز میتواند از این خلا استفاده کرده و کنسول خود را در تمامی دنیا تبلیغ کند!
شاید هم با توجه به نامگذاری عجیب و غریب کنسول جدید مایکروسافت، در حقیقت با نسلی از کنسولها روبرو هستیم که هر کدام یک شاخه از کاربران را هدف قرار داده است. برای مثال، کاربرانی که تمام خریدهای خود را دیجیتالی انجام میدهند، میتوانند کنسولی بدون بلو-ری را خریداری کنند که میتواند تا ۱۰۰ دلار از نسخه اصلی ارزانتر باشد! یا کنسولی قدرتمندتر که توانایی اجرای بازیها با فریمریت بالاتر یا رزولوشن بالاتر را دارد!
اما سوالی که پیش میآید این است که مایکروسافت در حقیقت قصد تبلیغ چه چیزی را دارد؟ در حقیقت سونی هم در شرایط مشابه با مایکروسافت قرار دارد و تقریبا به جز معرفی کنسول، دو شرکت چیزی برای معرفی ندارند.
در حال حاضر میدانیم که بازی Godfall قرار است با کنسول جدید سونی منتشر شود و Halo infinite نیز به همراه کنسول Xbox Series X به بازار عرضه میشود.شاید هم Hellblade 2 به لیست بازیهای عرضه شده با کنسول مایکروسافت اضافه شود.(احتمال تاخیر این بازی وجود دارد.)
شایعه | در ماه مه جزئیات بیشتری از پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سری ایکس رونمایی میشود
همانطور که مشخص است، نه تنها دست دو شرکت برای مراسم عرضه کنسول خالی است، بلکه با توجه به روند رو به رشد ویروس کرونا، متزلزل شدن اقتصاد جهانی و عدم توانایی انطباق استودیوهای کوچکتر با شرایط جدید، احتمالا تا مدتها پس از عرضه کنسولهای جدید، شاهد عرضه بازیهای انحصاری جدیدی برای هیچکدام از دو کنسول نخواهیم بود.
حال شرکت سونی با این روش معرفی قطره چکانی، احتمالا تا زمان عرضه نهایی میتواند هیجان پیرامون پلی استیشن ۵ را زنده نگه دارد، چرا که هر خبر پیرامون این کنسول به سرعت به سرتیتر خبرهای دنیا تبدیل میشود و این موضوع، بزرگترین برگ برنده سونی در برابر رقیب ردموندی خودش است.
در حقیقت اولین خریداران کنسولهای دو شرکت، فقط به بازیهای نسل قبلی دسترسی خواهند داشت که همه ما میدانیم برنده از پیش تعیین شده این بازی کیست!
رقابت در نسل جدید دیگر انحصاری نیست!
در زمان معرفی دو کنسول پلی استیشن ۴ و ایکس باکس وان، تقریبا به جز نینتندو هیچ رقیبی در بازار بازیهای رایانهای وجود نداشت. اما حالا در سال ۲۰۲۰ هستیم، سالی که دنیا در حال ورود به عرصه ۵G بوده و حالا سرعت ارتباطات به بالاترین حد خودش رسیده است، استریم کردن بازیها تبدیل به شغل حرفهای بسیاری از افراد شده و حتی استریم کردن بازی روی پلتفرمهای دیگر، در حال تبدیل شدن به یک رسم است.
کنسولهای نسل جدید در تمامی ردهها حالا رقبای منحصر به فرد خود را دارند که میتوانند با پیشنهادات ترغیب کننده خود، شما را از خرید کنسولهای نسل نهمی منصرف کنند.
برای مثال Google Stadia را در نظر بگیرید، دستگاهی ارزان قیمت که در صورت تامین اینترنت پر سرعت، میتواند بازیهای مختلف دنیا را روی تمامی دستگاههای شما به نمایش بکشد. از موبایلتان در مترو گرفته تا ویدیو پروژکتور خانگی! درست است که این سرویس در حال حاضر رقیبی برای کنسولهای فعلی هم محسوب نمیشود، اما گوگل نشان داده که با سرمایه گذاری درست روی پلتفرمهای مختلف (اندروید، جیمیل، یوتیوب و …) میتواند سرویسی را به سرعت به اوج برساند.
پلتفرم ویندوز نیز با پشتیبانی مایکروسافت حالا دوباره جان تازهای گرفته است و با برنامه Play Anywhere، حالا میتوانیم ویندوز را خواهرخوانده واقعی ایکس باکس بنامیم.
در حقیقت در نسل جدید احتمال میرود که حتی موفقیتهای نسل هشتم برای دو شرکت سونی و مایکروسافت تکرار نشود و احتمالا در دراز مدت، همین موضوع باعث گران شدن قیمت بازیها و سرویسهای مرتبط با آنها خواهد شد.
برای مثال شرکت سونی بارها تاکید کرده است که فروش کنسول پلی استیشن ۴ برای این شرکت صرفه اقتصادی ندارد و صرفا سونی از طریق فروش بازی و سرویسهای اشتراکی مانند PlayStation Plus، به درآمدزایی از کاربران این کنسول میپردازد.
سرویس های اشتراکی
همانطور که در پاراگراف قبلی به آن اشاره شد، احتمالا سرویسهای اشتراکی در دو کنسول جدید نقشی اساسی را بازی خواهند کرد. در این بخش شرکت مایکروسافت با داشتن سرویس فوقالعادهای مثل Game Pass، به راحتی قابلیت شکست دادن سونی در تمامی جبهه ها را دارد.
مایکروسافت به جای تمرکز روی ساخت بازیهای انحصاری پایان نسلی و ساخت یک کلکسیون از بازیهای بی مصرف، رویکرد کاملا متفاوتی را پیش گرفت. سرویس Game Pass کلکسیونی از بازیهای فوقالعاده است که همه افراد باید حداقل یکبار آنها را تجربه کنند.در حقیقت این سرویس Xbox With Gold است که رقیب اصلی PlayStation Plus بوده و شرکت سونی هیچ جواب درخوری برای سرویس Game Pass ندارد، سرویسی که میتواند به عنوان بزرگترین برگ برنده مایکروسافت برای ورود به نسل جدید، نقشی حیاتی را ایفا کند.
شاید نزدیک ترین سلاح سونی برای مبارزه با این سرویس، PlayStation Now باشد. سرویسی که در حال حاضر محبوبیتش در هالهای از ابهام قرار دارد. در دسترس نبودن PS Now در بسیاری از کشورها و ایرادات بسیار، باعث شده که سونی در این زمینه حرفی برای گفتن در مقابل رقیبش نداشته باشد. سرویس مذکور طبق آخرین آمار توانسته به آمار ۷۰۰ هزار کاربر فعال دست پیدا کند؛ این در حالی است که سرویسی مانند Google Stadia در روز اول توانسته به فروش یک میلیونی دست پیدا کند و مطمئنا آمار و ارقام در مورد Game Pass نیز بسیار بیشتر از سرویس سونی است.
تاریخ عرضه و قیمت گذاری
هنوز مشخص نیست که حتی با اعلام رسمی دو شرکت، باز هم کنسولهای نسل بعدی در زمان کریسمس سال بعدی به بازار عرضه شوند. ویروس کرونا تمام معادلات جهانی را به هم ریخته است و شرکتهای فناوری نیز از شر این ویروس در امان نماندهاند. از تاخیر مهمترین عنوان انحصاری سونی گرفته تا خبرهای منتشر شده از مشکلات خط تولید شرکت AMD.
به هر حال برای دو شرکت حیاتیاست که بتوانند کنسولهای خود را تا هفته پیش از کریسمس، زمانی که خرید در سرتاسر دنیا به اوج خودش میرسد، به بازار برسانند.
از طرفی قیمتگذاری کنسولهای جدید نیز هنوز در هالهای از ابهام است. مایکروسافت منتظر است که سونی اشتباه نسل قبلی این شرکت را انجام بدهد تا بتواند خود را به عنوان بازیگر برتر مشخص کند. شرکت سونی نیز هنوز صحبتی درباره قیمت سختافزار این دستگاه نکرده است.
در نگاهی واقع بینانه، وجود SSDهای سفارشی بسیار پرسرعت، پردازندههای مرکزی و گرافیکی جدید و قطعات بهروز رسانی شده، باعث میشود که نتوان قیمتی پایین تر از ۴۵۰ دلار را برای کنسولهای جدید در نظر گرفت. شاید در بهترین حالت و در صورت بازگشت همه شرایط به وضعیت عادی، بتوان رقم ۴۰۰ دلار را برای این دو کنسول در نظر گرفت. در حقیقت با توجه به مشکلات پیش آمده در تولید حافظههای جامد، نیمههادیها و تعطیلی کارخانههای تولید کننده حافظه، احتمالا همانند نسل گذشته ، دو شرکت سود چندانی از فروش کنسولها نخواهند داشت و باید انتظار داشته باشیم که خریدن یک سرویس اشتراکی، قرار است تنها راه دو شرکت برای جبران کسری درآمدهای خود باشد.

