نسل بعدی کنسول پلی استیشن قرار است تا پایان سال عرضه شود. البته حتی این جمله هم تا به حال توسط تیم روابط عمومی سونی به صورت رسمی تایید نشده است. اگرچه مایکروسافت به شکل پیوستهای در حال انتشار اطلاعات و ویژگیهای جدید ایکس باکس سری ایکس است و قصد دارد که رویدادهایی دیجیتالی را به صورت ماهانه تا زمان عرضه کنسول خود برگزار کند، اما سونی رویکرد آهستهتر و ساکت تری را در پیش گرفته است. کارهایی که سونی تا به حال انجام داده، یک ارائه خستهکننده و معمولی از طراحی سیستم پلیاستیشن ۵ و البته رونمایی ناگهانی از کنترلر DualSense آن بوده است. در نهایت هم، اولین پیشنگاه ما به دموی فنی اجراشده روی پلی استیشن ۵ نیز به لطف شرکت Epic Games به دستمان رسید، نه توسط سونی و یا بخش پلیاستیشن آن.در ادامه به نکاتی که از مراسم رونمایی پلی استیشن ۵ انتظار داریم میپردازیم.
همانطور که انتظار میرفت، طرفداران در نبود اطلاعات رسمی از سوی سازندگان کنسول محبوب خود، به پخش شایعات و حتی تئوریهای توطئه روی آوردند. اگرچه سونی در ابتدای سال، تمام این طرفدارها را در مشت خود داشت، اما اکنون به نظر میرسد که در حال از دست دادن آنها است. با این حال، به لطف منابع داخلی و نزدیک به کمپانی سونی چون «جیسون شریر» (Jason Schreier) و «جف گراب» (Jeff Grub)، به نظر میرسد که مراسم رونمایی از پلیاستیشن ۵ قرار است در اوایل ماه ژوئن برگزار شود. گراب تاریخ دقیق این رونمایی را ۴ ژوئن اعلام کرده است. آیا این مراسم میتواند ماهها کمبود اطلاعات و تشنه نگه داشتن طرفداران را جبران کند؟ سونی باید چه کارهایی انجام دهد و چه چیزهایی برای ارائه داشته باشد تا بتواند علاقه و هیجانی که نسبت به پلیاستیشن ۵ وجود دارد را چندین برابر کند؟ در این مطلب، به موارد موردنیاز طرفداران نگاهی خواهیم اداخت و انتظاراتمان را از این مراسم احتمالی بررسی میکنیم.
۱. نگاه به سختافزار
البته که این مورد کاملا واضح است. بالاخره در این مراسم، با ظاهر واقعی پلیاستیشن مواجه خواهیم شد. البته که منظورمان صرفا یک نگاه ساده و خلاصه نیست. سونی باید در این مراسم، تمام بخشهای فیزیکی و ظاهری کنسول خود را به نمایش بگذارد. مایکروسافت این کار را سال گذشته انجام داد و اگر سونی بخواهد بیشتر از این رونمایی رسمی از ظاهر کنسول خود را عقب بندازد، واقعا کار خجالتآوری انجام داده است. اگر پلیاستیشن ۵ زشت باشد، سونی حداقل دیگر الان نمیتواند کار خاصی برای آن انجام دهد و باید هر چه هست را به نمایش بگذارد.
۲. بررسی کامل تواناییهای پلیاستیشن ۵
کنفرانس «مارک سرنی» (Mark Cerny) اگرچه نکات جالب زیادی داشت، اما لحن و فضای کلی آن بسیار خستهکننده بود و بیشتر شبیه به یک جلسه فنی برای توسعهدهندگان به نظر میرسید. سونی این بار و در مراسم احتمالی پیشرو، باید با بازیکنها صحبت کند و به آنها بگوید و البته نشان دهد که پلیاستیشن ۵ قادر به انجام چه کارهایی است و چه تواناییهایی دارد. آیا پلیاستیشن ۵ نیز از فناوری RDNA 2 پشتیبانی میکند؟ اگر این کنسول نوعی نسخه سفارشی از RDNA 2 را داشته باشد، عملکرد کنسول چه تغییراتی خواهد داشت؟ آیا پلیاستیشن ۵ میتواند Ray Tracing انجام دهد؟ چه نوع رزولوشن و نرخ فریمی میتوانیم از آن انتظار داشته باشیم؟ البته که جوابهایی نصفه و نیمه برای برخی از این سوالها داریم، اما سونی در تمام موارد باید خیال بازیکنان را راحت کند و به آنها اطمینان دهد.
سونی هنگام عرضه پلیاستیشن ۴، تاکید زیادی روی بعد فنی و تکنولوژی کنسول داشت و آنها اکنون نمیتوانند رویکرد بازیمحوری شبیه به نینتندو داشته باشند و مشخصات فنی را کنار بگذارند. در حال حاضر، به نظر میرسد که هر چند روز یک بار، یکی از توسعهدهندگان مصاحبهای انجام میدهد و میگوید که پلیاستیشن ۵ واقعا از آنچه که در ارائه مارک سرنی دیدیم و در گزارشات میخوانیم، قدرتمندتر است. این که هنوز خود سونی به صورت رسمی این نظرات را تایید نکرده، واقعا گیجکننده و عجیب به نظر میرسد.
۳. به نمایش گذاشتن قدرت SSD
با توجه به گزارشاتی که تا به حال منتشر شده، به نظر میرسد که سونی بخش زیادی از بودجه و تمرکز خود را روی فناوری حافظههای SSD (Solid-State Drive) گذاشته و حتی ممکن است این کار را به قیمت CPU و یا GPU کنسول انجام داده باشد. «تیم سوئینی» (Tim Sweeney) میگوید بخش زیادی از آن چه که در دموی تحسینبرانگیز Unreal Engine 5 دیدیم، به لطف حافظه SSD سفارشی کنسول ممکن شده بود. این حافظه ظاهرا میتواند نزدیک به ۵ گیگابایت اطلاعات را در هر ثانیه جابجا کند.
در نهایت، اگر حافظه SSD پلیاستیشن ۵، ویژگی متمایزکننده و به نوعی برگ برنده آن در برابر سایر پلتفرمها باشد، همه ما به نوعی نمایش و یا مدرکی برای اثبات این ادعا و قابلیتهای کامل آن احتیاج داریم. این مدرک هم باید چیزی فراتر از «کاهش سرعت بارگذاری» بازیها باشد. بله، کاهش لود بازیها دستاورد مهمی است، اما باید ببینیم که SSD چطور میتواند ظاهر بازیها را بهتر کند و یا در کل، تجربه جذابتری ارائه دهد. البته ما با دموی Unreal Engine 5، پیشنمایشی از تواناییهای کنسول و حافظه SSD آن دیدیم، اما باید بدانیم که این فناوری چطور میتواند به عناوین انحصاری جذابتری برای طرفداران پلیاستیشن منجر شود.
۴. بازیهای انحصاری فرستپارتی
حالا که صحبت از عناوین شد، باید به اهمیت بازیهای انحصاری نیز اشاره کنیم. سونی قطعا به دنبال معرفی و یا پیشنمایشی کوتاه از چند بازی انحصاری در مراسم رونمایی از پلیاستیشن ۵ خواهد بود. این عناوین شاید بازی Horizon Zero Dawn 2 و یا بازی Spider-Man 2 باشند و شاید هم سونی عناوینی کاملا دور از انتظار برایمان آماده کرده باشد. در هر صورت، عناوین انحصاری نسل بعد میتواند یکی از برگهای برنده سونی نسبت به مایکروسافت باشد.
۵. لیست شرکتهای تردپارتی
البته که به عقیده بسیاری از طرفداران، در مراسم رونمایی از پلیاستیشن ۵ نباید وقت چندانی برای بازیهای تردپارتی گذاشته شود چون این عناوین انحصاری و فرستپارتی هستند که طرفداران را به این مراسم جذب کرده است. در هر صورت، سونی بهتر است که خیال طرفداران را بابت بازیهای تردپارتی هم راحت کند. آخرین مراسم Inside Xbox، نگرانی و سردرگمی بسیاری برای طرفداران پلیاستیشن به بار آورد چون بسیاری از بازیهای این مراسم، در ابتدا فقط برای ایکسباکس سری ایکس لیست شدهاند و خبری از پلی استیشن ۵ نبود. البته که در روزهای بعد از آن، چند بازی به نمایش گذاشته شده در این مراسم نیز برای پلیاستیشن ۵ تایید شدند، اما چند بازی نیز هنوز این تایدییه را دریافت نکردهاند. در هر صورت، سونی میتواند با نشان دادن لیست عناوین و شرکتهای تردپارتی، نگرانیهای طرفداران را در این زمینه برطرف کند.
۶. جزئیات مربوط به سیستم Backward Compatibility
بر خلاف کنسولهای قبلی سونی، پلیاستیشن ۵ میتواند بازیهای نسل پیشین را اجرا کند. در واقع گفته شده که «در زمانی مشخص بخش زیادی از عناوین پلی استیشن ۴ روی پلیاستیشن ۵ قابل اجرا» خواهند بود. با این حال، هنوز سوالات زیادی ذهن طرفداران را در این باره مشغول کرده است. آیا این عناوین پلیاستیشن ۴، با عملکرد یا گرافیک بهتری روی پلیاستیشن ۵ اجرا خواهند شد؟ در این صورت، تغییرات شامل چه مواردی میشود؟ آیا سونی نیز برنامهای شبیه به سیستم Smart Delivery مایکروسافت دارد که بازیکنان میتوانند با خرید بازی روی ایکسباکس وان، نسخه ارتقایافته آن را به شکل رایگان برای ایکسباکس سری ایکس دریافت کنند؟ سیستم Backward Compatibility و جزئیات مربوط به آن میتواند عامل تصمیمگیرنده مهمی برای بسیاری از خریداران کنسولهای نسل بعد در ابتدای نسل باشد.
۷. روشن شدن جایگاه سونی در قبال سرویسهای اشتراکی و ابری
مایکروسافت در سالهای اخیر با ارائه سرویسهایی چون Xbox Game Pass و xCloud، مسیر متفاوت و جدیدی را برای آینده دنیای بازی ترسیم کرده است. سونی نیز باید نشان دهد که قصد ندارد از رقیب خود عقب بماند. شاید آنها برنامههای جدیدی برای عرضه بهتر سرویس PS Now داشته باشند و شاید هم پلیاستیشن به دنبال ارائه نوعی گزینه سرویس ابری باشد. آنچه که به صورت رسمی تا به حال میدانیم، این است که سونی با مایکروسافت نوعی شراکت دارد تا بتواند از سرویس ابری Azure که متعلق به مایکروسافت است، استفاده کند. پس آنها قطعا برنامههایی برای استفاده و ارائه برنامهها و سرویسهای مبتنی بر فناوری ابری دارند.
۸. قیمت
اگرچه مایکروسافت اطلاعات نسبتا زیادی از ایکسباکس سری ایکس منتشر کرده است، اما هنوز قیمت این کنسول را نمیدانیم. سونی میتواند با اعلام زودتر قیمت محصول خود، به این جنگ قیمتی پایان دهد و حتی با باز کردن پیشسفارشهای پلیاستیشن ۵، دست بالاتر را در این شرایط داشته باشد.
اگرچه سونی میتواند موارد دیگری را هم در مراسم رونمایی از پلیاستیشن ۵ پوشش دهد، اما به نظر میرسد که این هشت مورد، مهمترین خواستههای هواداران هستند. البته که بعید است همه این موارد را در مراسم احتمالی ببینیم، اما میتوانیم امیدوار باشیم که سونی با رونمایی از پلیاستیشن ۵، رویکرد آگاهیبخشتری در پیش خواهد گرفت و اطلاعات و ویژگیهای بیشتری از کنسول خود را منتشر خواهد کرد. انتظار شما از مراسم بزرگ بعدی سونی چیست؟ شما به دنبال دیدن چه مواردی در این رویداد خواهید بود؟

