واگذار شدن گروه ZeniMax Media به مایکروسافت با قیمت ۷٫۵ میلیارد دلار، خبر شوکهکنندهای برای بسیاری از ما بود. «فیل اسپنسر» (Phil Spencer) با تایید این خبر، پیوستن استودیو Bethesda به استودیوهای فرستپارتی مایکروسافت و ایکس باکس را هم تایید کرد.
اما گروه ZeniMax Media چیست؟ آنها یک کمپانی هولدینگ واقع در مریلند، ایالات متحده هستند و گروه صاحب Bethesda Softworks محسوب میشوند. همانطور که میدانید استودیو Bethesda، سازنده فرنچایز محبوب Elder Scrolls و نسخههای مدرن بازیهای Fallout است. آنها همچنین یکی از بزرگترین ناشران استودیوهای خانواده ZeniMax محسوب میشوند که عناوین بزرگی مثل بازیهای استودیوهای id Software و Arkane Studios را شامل میشود.
مایکروسافت در دو سال گذشته، استودیوهای بسیاری را خریده است و با این حال، همچنان به خاطر کمبود عناوین انحصاری، انتقادهای شدیدی به آن وارد میشود. البته اکنون با داشتن Bethesda در کنار خود، به نظر میرسد که این مشکل نیز در آینده رفع خواهد شد.
در ادامه مطلب، تمام استودیوها و IPهایی که متعلق به گروه ZeniMax Media بودند و اکنون به خانواده ایکس باکس میپیوندند را بررسی خواهیم کرد.
- ۸. استودیو Alpha Dog Games
- عناوین مهم: بازی Wraithborne – بازی Monstrocity: Rampage
استودیو Bethesda با عناوینی مثل بازی Fallout Shelter و بازی The Elder Scrolls: Blades، به دنبال سهمی هر چند کوچک در صحنه بازیهای گوشیهای همراه بوده است.
پس جای تعجبی ندارد که آنها به دنبال یک استودیو موبایلمحور بودهاند تا بتوانند با قدرت بیشتری در این بازار فعالیت کنند.
آنها در سال گذشته، استودیوی کانادایی Alpha Dog را خریدند که بازی دفاع از برج Monstrocity: Rampage و عنوان اکشن و نقشآفرینی Wraithborne را در کارنامه خود دارد.
هر دو بازی، عناوین بسیار جاهطلبانه و متفاوتی در فضای بازیسازی گوشیهای همراه محسوب میشوند و ترکیب خلاقیت آنها با IPهای Bethesda ممکن است به خلق عناوین جذابی منجر شود.
البته هنوز معلوم نیست که این استودیو چه نقش یا تاثیری در فضای بازیهای ایکس باکس خواهد داشت.
- ۷. استودیو Roundhouse Studios
- عناوین مهم: فرنچایز Rune (به عنوان Human Head Studios) – بازی Prey (2006)
اگرچه Roundhouse Studios اساسا یک استودیو تازهتاسیس و جدید Bethesda است، اما آنها در عمل، استودیوی کهنهکار و قدیمی به نام Human Head Studios هستند که صرفا، دوباره نامگذاری شدهاند.
عناوین قابلتوجه آنها، بازی Rune و همچنین اولین نسخه بازی Prey است که پیش از عرضه بازی Portal، با مفهوم پورتالها و استفاده از آنها کار کرده بود.
وقتی که Bethesda حقوق این فرنچایز را صاحب شد، آنها Human Head را به عنوان سازنده بازی Prey 2 نگه داشتند. البته این دو کمپانی، نظرات کاملا متفاوتی داشتند و بالاخره پس از سه سال توسعه خستهکننده و پر از جر و بحث، ساخت این بازی متوقف شد.
بعد از چند بار تزریق سرمایه و عرضه دو بازی ناامیدکننده (بازی نه چندان خوب The Quiet Man و بازی ضعیف Rune 2)، استودیو Human Head در سال ۲۰۱۹، تعطیل شد. سپس Bethesda آنها را خریداری و به عنوان یک استودیوی جدید به نام Roundhouse احیا کرد.
این استودیو با وجود کارنامه نه چندان بدون نقصی که دارد، از استعداد و پتانسیل زیادی بهره میبرد.
- ۶. استودیو Zenimax Online Studios
- عناوین مهم: بازی Elders Scrolls Online
شاخه سرگرمیهای آنلاین ZeniMax بیش از یک دهه پیش تاسیس شد، اما فقط در چند سال گذشته بوده که اثر موفقی از آن عرضه شده است.
هدف اصلی آنها، ساخت یک MMO عظیم در جهان Elder Scrolls بود. بعد از یک چرخه طولانی توسعه، آنها بازی Elder Scrolls Online را در سال ۲۰۱۴ عرضه کردند. این بازی با بازخوردهای نه چندان مثبتی روبهرو شد. عرضه پر از باگ و مشکلدار بازی و همچنین، نبود محتوای مناسب و درخور اسم Elder Scrolls از جمله بزرگترین مشکلات بازی بودند.
با این حال، استودیو به پشتیبانی و رفع مشکلات بازی ادامه داد. صدها پچ و بستههای الحاقی مختلف برای آن عرضه شد و اکنون، بازی Elders Scrolls Online یکی از عناوین تاثیرگذار MMO با طرفدارانی سرسخت و متعهد محسوب میشود.
۵. استودیو Tango Gameworks
عناوین مهم: فرنچایز The Evil Within
«شینجی میکامی» (Shinji Mikami) دوران طولانی و خارقالعادهای با کپکام از اواسط دهه ۹۰ میلادی داشت، اما بعد از ساخت بازی Resident Evil 4، او به نوعی فعالیتهای خود را کم کرد. او سپس همکاریهایی با شرکتهایی چون Clover Studios و PlatinumGames داشت و سپس در سال ۲۰۱۰، استودیوی خصوصی خود به نام Tango Gameworks را تاسیس کرد.
اولین عنوان آنها، بازی Noah بود که عنوانی در سبک تیراندازی محسوب میشد. این استودیو سپس با مشکلات مالی زیادی مواجه شد و ZeniMax آن را خریداری کرد. آنها روی پروژه بعدی خود متمرکز شدند که عنوانی در قالب تیراندازی سومشخص به نام بازی The Evil Within بود.
این بازی ترسناک و عجیب بود، مکانیسمهای جالب و هیجانانگیزی داشت و داستان آن هم نسبتا پیچیده محسوب میشد. اگرچه منتقدین و طرفداران میکامی، بازخورد مثبتی به آن نشان دادند، اما بازی The Evil Within نتوانست باقی مخاطبان را قانع به خریداری و تجربه این ماجراجویی کند. احتمالا به همین خاطر بود که بسیاری از همین گروه از مخاطبان، توجه خاصی به دنباله آن یعنی بازی The Evil Within 2 نیز نشان ندادند.
حتی بدون موفقیت تجاری این مجموعه، استودیو Tango Gameworks یکی از زیرشاخههای هیجانانگیز ZeniMax محسوب میشود. این استودیو، تیم بااستعدادی دارد و از عملی کردن ایدههای ریسکی و بحثبرانگیز نمیترسد.
عنوان جدید آنها یعنی بازی Ghostwire: Tokyo در سبک اکشن و ترسناک اولشخص است و البته، همچنان یک بازی انحصاری پلی استیشن ۵ محسوب میشود.
- ۴. استودیو Machine Games
- عناوین مهم: فرنچایز Wolfenstein (از سال ۲۰۱۴ تا به امروز)
این استودیوی سوئدی از مجموعهای بااستعداد از اعضای سابق Starbreeze Studios تشکیل شده است. استودیو Bethesda در سال ۲۰۱۰، به آنها پیشنهاد ریبوت عنوان کلاسیک id Software یعنی بازی Wolfenstein را داد و البته علاوه بر آن، به دنبال خرید این استودیو هم بود.
نتیجه این همکاری و معامله، بازی Wolfenstein: The New Order بود که یک عنوان بسیار موفق و ریبوتی تحسینبرانگیز از مجموعه محسوب میشد. علاوه بر تجربه حسهای کلاسیک این مجموعه، این بازی جرأت ورود به بخشهای جدید و ناشناخته برای مجموعه را داشت و از داستان بسیار جذابی هم بهره میبرد.
بعد از آن، چندین بازی Wolfenstein دیگر نیز عرضه شد؛ نسخه بعدی، دنبالهای برای ریبوت جدید یعنی بازی The New Colossus بود که به عقیده بسیاری، بازی بهتری از حتی نسخه اول محسوب میشد. آنها همچنین با عرضه بازی Wolfenstein: Cyberpilot، تجربه خود در فناوری VR را آزمایش کردند و با بازی Wolfenstein: Youngblood هم به سراغ Co-op آنلاین رفتند.
به نطر میرسد که این استودیو، سریعا جای خود را در بین طرفداران و صاحبان ایکس باکس پیدا کند. البته اگر مایکروسافت به آنها اجازه دهد که خلاقیت و آزادی خود برای ساخت بازیها را حفظ کنند.
- ۳. استودیو Arkane Studios
- عناوین مهم: بازی Prey (2017) – فرنچایز Dishonered
این استودیوی فرانسوی در سال ۱۹۹۹ توسط EA تاسیس شد و بزرگترین عنوان آنها که البته هیچوقت هم عرضه نشد، یک نسخه اسپینآف از مجموعه Half-Life به نام بازی Return to Ravenholm بود. آنها باید مدت زمان زیادی منتظر میماندند تا بتوانند بازی بزرگ بعدی خود را عرضه کنند.
سپس استودیو Bethesda سراغ آنها رفت و ایده یک بازی مخفیکاری در زمان ژاپن فئودال را مطرح کرد. این ایده منجر به عرضه بازی Dishonered در سال ۲۰۱۲ شد که عنوانی بسیار خلاقانه با مکانیسمهای غنی گیمپلی و صحنههای اکشن و مخفیکاری جذاب بود. این بازی یکی از معدود عناوینی بود که توانست واقعا به وعده «بازیکن میتواند هر وضعیت را با رویکردی که میخواهد پیش ببرد.» عمل کند و آزادی زیادی در اختیار بازیکن بگذارد.
در طول فرآیند توسعه بازی، ZeniMax آنها را خرید و رابطه بین این دو شرکت تا به امروز، بسیار مفید و دوستانه بوده است. بازی Dishonered 2 یک عنوان بسیار جذاب و دنبالهای موفق و حتی بهتر از نسخه اول محسوب میشد و ریبوت آنها برای بازی Prey نیز گیمپلی منحصربه فرد و فضای ترسناک و علمیتخیلی جذابی داشت.
جدیدترین پروژه آنها یعنی بازی Deathloop هم ایده اولیه بسیار جذاب و نوآورانهای دارد. این بازی نیز از عناوین انحصاری زمانی پلی استیشن ۵ است.
- ۲. استودیو id Software
- عناوین مهم: فرنچایز Doom – فرنچایز Quake – فرنچایز Wolfenstein (2006-1992)
استودیو id Software نه یکی از سازندگان عادی بازیهای اولشخص، بلکه اولین و قدیمیترین سازنده این عناوین است! این استودیو در سال ۱۹۹۱ و توسط گروهی جوان از توسعهدهندگان بسیار مستعد و خلاق تاسیس شد. آنها به تنهایی با عرضه بازی Wolfenstein 3D، سبک تیراندازی اولشخص را ابداع و سپس با عرضه بازی Doom در سال ۱۹۹۳، این سبک را متحول کردند. بعد از آن هم بازی Quake را ساختند که اولین بازی در سبک تیراندازی آنلاین محسوب میشد. تمام این بازیها در یک بازه زمانی سه ساله عرضه شدند!
پشتیبانی از بازی Quake، به ماموریت اصلی استودیو تبدیل و همین باعث کاهش سرعت آنها شد. بازگشت آنها در قالب بازی Doom 3 در سال ۲۰۰۴، با بازخوردهای نسبتا مثبتی مواجه شد، اما بین طرفداران مجموعه و استودیو، دو دستگی به وجود آورد چون در این بازی، سازندگان به جای ارائه یک تجربه اکشن آرکیدمانند همانند بازیهای قبلی، بیشتری روی ابعاد ترسناک و بقای بازی متمرکز شده بودند. فرآیند طولانیمدت توسعه بازی Rage و همچنین بازی Doom 4، استودیو را در موقعیتی نسبتا خطرناک و صدمهپذیر قرار داد.
خوشبختانه، ZeniMax در سال ۲۰۰۹، پیشنهادی به سران استودیو داد که رد کردنش بسیار سخت بود. البته که فرنچایز Rage هیچوقت به موفقیت مجموعههای قبلی استودیو نرسید، اما مجموعه ریبوتشده Doom نه تنها به بهترین مجموعه استودیو، بلکه شاید به یکی از برترین عناوین تیراندازی اولشخص تاریخ تبدیل شد.
اکنون قرار است که مایکروسافت صاحبان آتی سازندگان سبک اولشخص باشد و این جمله، به تنهایی میتواند بخش زیادی از موفقیت ایکس باکس را تضمین کند.
- ۱. استودیو Bethesda Game Stuidos
- عناوین مهم: مجموعه The Elder Scrolls – مجموعه Fallout (از سال ۲۰۰۸ تا به امروز)
اگرچه استودیو Bethesda Softworks از سال ۱۹۸۶ در حال ساختن بازی است، اما وقتی که ZeniMax Media در سال ۱۹۹۹ به عنوان گروه صاحب این استودیو مطرح شد، از برچسب Softworks آن برای بخش حقوق انتشار استفاده شد و شاخه توسعه بازیهای آن، Bethesda Game Studios نام گرفت.
این جدایی منجر به موفقیتهای بسیاری برای استودیو شد. شروع آن نیز با بازی Elder Scrolls III: Morrowind بود که یکی از اولین عناوین نقشآفرینی عرضهشده برای کنسولها محسوب میشد. دو عنوان محبوب دیگر آنها یعنی بازی Elder Scrolls IV: Oblivion و بازی Fallout 3 در دوران ایکس باکس ۳۶۰ و پلی استیشن ۳، غوغا به پا کردند و باعث شدند که هم Bethesda و هم Bioware، ژانر نقشآفرینی را از انحصار رایانههای شخصی درآورند.
این استودیو از آن زمان تا به امروز، در حال زیگ زاگ کردن بین دو مجموعه محبوب Elder Scrolls و Fallout است. اگرچه بازی Skyrim یکی از محبوبترین عناوین نقشآفرینی و احتمالا بهترین بازی استودیو محسوب میشود، اما بازی Fallout 76 با عرضه اولیه ناموفقی که داشت، باعث کاهش اعتبار استودیو در سالهای اخیر شده است.
در هر صورت، یک بازی ضعیف نمیتواند این غول دنیای بازی را از بین ببرد. با عرضه بازی Elder Scrolls VI و IP جدید آنها یعنی بازی Starfield در سالهای آتی، میتوان گفت که Bethesda احتمالا مهمترین استودیو و مفیدترین ابزار در دست ایکس باکس و مایکروسافت خواهد بود.

